Maxis10Reviews: HTC Hero vs HTC Desire

Techie Sham Hardy, one of my colleagues was salivating over the HTC Desire when he saw mine. Needless to say, he couldn’t wait to get his hands on it for a tech spin to see how it fares against an older model like HTC Hero.
And being the kind soul I am (ahem), I loaned him the HTC Desire for a short stint.

So was Sham impressed? Read on to find out!

HTC Desire n HTC Hero

Notis: Blog-post ini akan di-update lagi kemudian hari nanti. Nantikan!

Salah seorang rakan aku, Rebecca, telah dipilih oleh Maxis menjadi antara blogger untuk mencuba HTC Desire oleh mereka. So, sementara phone tersebut ada pada Rebecca, aku ingin juga mencuba apakah yang terbaru pada phone tersebut, dan buat perbandingan dengan phone aku sendiri iaitu HTC Hero, untuk kamu-kamu semua yang terfikirkan untuk menjadi Android phone user di masa akan datang.

Dan disini, aku akan jelaskan lebih lagi 5 kelebihan dan kekurangan antara dua handphone ini, walaupun aku sebagai owner HTC Hero, amat tidak menyukainya, kerana awal-awal masa testing HTC Desire Rebecca tu pun, aku dah angkat flag putih dengan phone baru ini. Sungguh ohsem gila! *buhuhuhuuu..

Ding! Ding! Ding!

1. Android Version
Latest version untuk Android ketika ini adalah versi 2.2, iaitu diberi nama Froyo. Namun versi tersebut masih sungguh baru, tak banyak lagi android phone dipasaran ketika ini yang dapat versi tersebut dalam phone mereka. Kecuali jika anda advanced users la, boleh upgrade sendiri.

Tapi dalam HTC Desire, versi Android nya adalah 2.1 (codename: Eclair), iaitu dalam bahasa mudahnya, kurang 0.1 dari latest version. Dan peluang untuk upgrade kepada versi latest iaitu 2.2, aku rasa tak cukup susah untuk melakukannya. Berbanding dengan HTC Hero, versi 1.5, lagi ah jangan harap boleh upgrade kepada versi yang cukup tinggi itu. Bergantung kepada spec jugak maaa..

Tapi.. tak sure juga kalau aku dapat godeh phone aku ni akan datang? Hurmmmmm…

Winner: HTC Desire

2. Screen
Seriously.. HTC Desire is clearly the winner here, 3.7 (480 x 800) inch. Berbanding 3.2 (320 x 480) inch HTC Hero, beza 0.5 inch sahaja, tapi aku tak boleh kata apa lagi dalam hal ni, aku suka big screen, dan bila aku compare antara dua phone ini, HTC Desire merupakan juara.

Winner: HTC Desire

3. Speed
Semasa aku testing HTC Desire Rebecca, satu benda lagi yang aku cukup-cukup-cukup kagum adalah kelajuan OS phone tersebut, cukup cepat dalam loading, cukup cepat dalam open application, dan bila aku tengok detail spec nya.

HTC Desire – RAM: 576 MB
HTC Hero – RAM: 288 MB

Sekarang anda tahu bukan? Mengapa kalau owner HTC Hero agak jealous dengan HTC Desire ni? Nampak kan perbezaan?

Winner: HTC Desire

4. Camera
Bagi aku, fungsi ini juga penting dalam mobile phone harini, kerana bukan sahaja anda boleh merakamkan moment yang menarik, malah juga anda boleh guna untuk send kepada social network anda, iaitu Facebook dan Twitter contohnya, serta kepada advanced blogger, anda boleh upload terus ke blog anda bila-bila masa.

Dan hanya dalam kategori ini, nampaknya HTC Hero dan HTC Desire tidak ada banyak bezanya, kerana masing-masing mempunyai spec yang sama, iaitu:

Lens Type: CMOS
Mega pixel: 5.0
Max. Resolution: 2592 x 1944

kecuali HANYA ada dalam HTC Desire adalah, dia ada built-in flash, dan HTC Hero tak. That’s why ada suatu hari tu semasa aku nak test take picture dengan HTC Desire ini, aku terkejut tetiba keluar flash. LOL! yelah.. kami Hero jakun yer takk..

Oh tak lupa dengan video, masih lagi HTC Desire lead dalam hal ini, kerana phone ini mampu untuk mengambil video dengan dimensi 720×480 pixels @ 30fps. Dan HTC Hero hanya bersaiz biasa sahaja.

Winner: HTC Desire

5. Battery
Seriously bagi aku inilah yang paling penting berbanding dengan apa yang aku mention di atas, dan aku rasa bukan sahaja kepada dua phone ini sahaja. Malah mana-mana phone di dunia ini, battery adalah perkara paling penting dalam architecture nya.

Even Mark Zuckerberg (Facebook CEO) pun complain pasal battery iPhone nya.
mark zuckerberg

Sumber imej: Mashable (http://bit.ly/d9gPE1)

Dan (again…) HTC telah upgrade ‘a little bit’ untuk phone battery ini. Yang mana jikalau kita lihat dalam spec mereka:

HTC Desire:
Capacity – 1400 mAh.
Talk time – WCDMA: Up to 390 mins, GSM: Up to 400 mins.
Standby time – WCDMA: Up to 360 hours, GSM: Up to 340 hours.

HTC Hero:
Capacity – 1350 mAh.
Talk time – WCDMA: Up to 420 minutes, GSM: Up to 470 minutes.
Standby time – WCDMA: Up to 750 hours, GSM: Up to 440 hours.

Tak banyak beza sangat bukan? So mungkinkah hanya dalam kategori ini HTC Hero hampir menyamai dengan HTC Desire? Jawapan dari aku…. YA! Mengapa? Kerana penggunaan bateri sebernanya bergantung kepada penggunaan seseorang itu. Kalau dia guna Waze seperti contoh, atau Google Maps seperti contoh, benda tu akan activate GPS dengan automatik, dan bila ianya auto, maka penggunaan battery akan banyak.

Dan dari apa kita lihat pada spec tersebut, tak banyak beza antara dua phone tersebut. Hanya 50 mAh okay? LOL! So.. penjelasan aku muktamad.

Winner: Tie

So sampai sini sahaja aku boleh bandingkan antara dua phone ini iaitu HTC hero dan HTC Desire. Hopefully owner HTC Hero dapat bersabar, kerana kami sebernanya faham, walau secanggih mana pun phone anda, walau sehebat mana pun spec phone anda, ianya bergantung kepada bagaimana cara anda menggunakannya. Ada terdapat pelbagai applikasi web untuk phone anda di luar sana, anda boleh mulakan dalam Android Market, SlideMe atau Google dalam web, dan itulah yang paling penting sebernanya.

Kerana kalau setakat telefon atau message sahaja anda gunakan untuk phone anda. Maka hilanglah sinar yang tersembunyi dalam phone tersebut sebernanya. Fikirkan!

Links anda patut lihat:
Mobile88.com – HTC Desire & HTC Hero (http://bit.ly/bxrqGR)
Hanie Hidayah – Blackberry 8520 vs HTC Desire (http://bit.ly/9KZvuO)
Rebecca Saw – HTC Desire vs the Nexus One (http://bit.ly/baivXQ)

P/S: Walaupun kami owner HTC Hero kalah dengan HTC Desire dalam banyak benda, namun Hero kami pernah mendapat gelaran best gadget of the year 2009! (http://bit.ly/d0hMC4) Haha..

So there you go. An upgrade is necessery don’t you think Sham?? 😉

Any other Android users out there to leave a comment??

Category : General